ZÁSADY ZDRAVÉHO STRAVOVÁNÍ

24.07.2018
1, Konzumujte dostatečné množství ZELENINY a OVOCE, denně alespoň 500 g, rozdělené do více porcí, ovoce převážně dopoledne.


2, Volte CELOZRNNÉ VÝROBKY Z OBILOVIN (celozrnné pečivo, těstoviny, rýže) a také BRAMBORY, nejvýše 4x týdně.

3, Nezapomínejte na LUŠTĚNINY a SÓJOVÉ VÝROBKY, nejlépe každý den.

4, Alespoň 2x týdně jezte RYBY a RYBÍ VÝROBKY.

5, Zařazujte MLÉKO a MLÉČNÉ VÝROBKY, zejména zakysané, vybírejte přednostně polotučné a nízkotučné.

6, Konzumujte 1x denně hrst (cca 20 g) OŘECHŮ, nejlépe ve slupce (mandle, lískové či vlašské ořechy).

­­­­­­­­­­­­7, Sledujte příjem TUKU, omezujte tučné potraviny, jak ve skryté formě (tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky, aj.), tak ve volné formě pro přípravu pokrmů.

8, Snižujte příjem CUKRU, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny.

9, Omezujte příjem kuchyňské SOLI a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky, ořechy, slané uzeniny, sýry, aj.), nepřisolujte hotové pokrmy.

10, Při TEPELNÉ ÚPRAVĚ dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení.



"NEVYMLOUVEJ SE! ZMĚŇ SE!" VB

Ing. Veronika Burik
2017
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky