CHIA SEMÍNKA

Pocházejí z rostliny šalvěj hispánská (Salvia hispanica), která je příbuzná s naší šalvějí lékařskou či s mátou.
- Semínka obsahují téměř dokonalý poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin a jsou skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin.
- Dále obsahují vápník, mangan, hořčík, fosfor. Ve stopovém množství obsahují také zinek, vitamin B3, draslík, vitamin B1 a vitamin B2.
- Pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi tím, že zajistí pomalé uvolňování sacharidů, jsou tedy skvělé pro sportovce i pro hubnutí.
Čím jsou CHIA semínka výjimečná?
- 2x více vlákniny než obilné vločky
- 2 x více draslíku než banány
- 3 x více selenu než len
- 5 x více proteinů než červené fazole
- 5 x více vápníku než mléko
- 7 x více omega-3-mastných kyselin než losos
- 4 x více fosforu než mléko
- 15 x více hořčíku než brokolice
Chia semínka a jejich působení na organismus:
- ceněný antioxidant, 3x silnější než borůvky
- zlepšují imunitu
- výrazně zlepšují vývoj a regeneraci tkání během těhotenství a kojení, při růstu a vývoj dítěte, podporuje rychlé a úplné uzdravení v poporodním období
- ochrana před dehydratací organismu
- přispívá ke snižování hladiny škodlivého cholesterolu
- vhodný pro diabetiky
- zdroj energie při fyzické a psychické námaze
- zlepšuje regeneraci pohybového aparátu, odstraňuje záněty a bolesti ve svalech i kloubech
- podporují růst svalové hmoty a zkracuje dobu regenerace svalů
- prevence proti vzniku Alzheimerovy choroby a psoriázy ( lupénky )
- snižují krevní tlak a stabilizuje hladinu cukru v krvi
- snižuje riziko cévní mozkové příhody
- snižuje riziko osteoporózy, a to zejména u žen po menopauze
- prevence proti vzniku rakoviny
- podporuje metabolismus a kvalitu stolice
- podporují kvalitu kostí, vlasů i pokožky
- zlepšuje poruchy pozornosti a duševní bystrost
- při problémech s prostatou
Využití ve stravě:
Tato superpotravina je bezlepková a využívá se na posypání ranní misky s cereáliemi, do jogurtu, pudinku či smoothie, zeleniny (k zahuštění) i pekárenských výrobků nebo rýžových pokrmů aj.
Samotná semínka chutnají nevýrazně, a proto při přidání do jídla jeho výslednou chuť nezmění. Není nutné, aby byla pomletá jako lněná semínka, jejich příprava je mnohem snadnější. Mohou se jíst syrová, ale je žádoucí, aby nezůstala v suchém stavu. Ideální jsou namočená, např. v mléku či šťávě.
Doporučené dávkování je kolem 15 g chia semínek. Toto množství odpovídá asi jedné a půl polévkové lžíci.